Нов хладилник или ремонт на стария?

Нов хладилник или ремонт на стария? Новият хладилник или фризер е нова вещ в дома, която радва цялото семейство, и най-вече домакинята. Но дали това е най-доброто решение? За да отговорим на този въпрос трябва да обърнем внимание на няколко фактора.

От няколко години насам производителите на домашни хладилници и фризери обръщат внимание повече на "екстрите", отколкото на същинската част на хладилника ... Лампичките, дисплеите, красивите бутончета и други "украшения" правят хладилниците и фризерите по-привлекателни за клиента, а същинската част на машината се оказва на заден план. Никой няма интерес да я прави дълговечна, тъй като и без това този хладилник или фризер след 4-5 години ще бъде изхвърлен и заменен с нов. Преценете сами дали можете да си позволите това.

В много случаи обаче, старите хладилници и фризери са изпълнени по технологии, които осигуряват по-дълъг живот на изделието и позволяват надеждни ремонти. Например, алуминиевите и медните тръби, с които работеха заводите до преди няколко години са корозоустойчиви. За сравнение - в новите хладилници и фризери се използват почти само железни тръби, които са евтини и екологични, но имат кратък живот.

Нов хладилник или ремонт на стария? С напредването на технологиите техниката става все по-взискателна към инфраструктурата. Ако старите руски и български хладилници работеха еднакво добре и с 240, и със 170 волта, и при минус 5, и при плюс 40 градуса, това не може да се каже за новите модерни хладилници. Те са предназначени за работа в климатизирани помещения (навсякъде по света това вече не е лукс), и искат строго фиксирано напрежение в мрежата - 220 волта. Всяко отклонение от тези условия скъсява и без това краткия живот на хладилника или фризера, и дава основание на гаранционните хладилни сервизи да не признават гаранцията.

От друга страна обаче, в много случаи старият хладилник наистина "си е изпял песента" и опцията за ремонт на хладилника не съществува. Ако повечето детайли на конструкцията са с изтекъл ресурс, ако има сериозни корозии по корпуса, ако има много пукнатини по пластмасовите детайли, тогава наистина най-доброто решение е да се отървете от стария хладилник и да си купите нов.

Ето защо, разумно е преди да вземете решение да си гупите нов хладилник, да се посъветвате с хладилен техник дали не стария ви хладилник не се поддава на ремонт. Специалистите на хладилен сервиз Техно Фриго имат поглед върху повечето предимства и недостатъци на всяка марка домашни хладилници и фризери, внасяни в страната, и ще ви помогнат да вземете решение.