Хладилен компресор

Хладилен компресор - видове

Хладилен компресор С развитието на технологиите, неизбежно настъпват промени и в конструкцията на домашните хладилници.

От много време насам производителите на домашни хладилици се опитват да подобрят изделията си с вграждане на различни електронни елементи, но самата конструкция си оставаше непроменена.

Хладилен компресор И ето, преди няколко години на пазара започнаха да се появяват хладилници, използващи различен принцип на работа, и сериозни промени в конструкцията на хладилния компресор. В момента могат да се намерят домашни хладилници с три вида хладилен компресор - традиционният бутален компресор, инверторен компресор и линеен компресор.

Какви са разликите? Хладилник с какъв вид компресор да изберем?

Обикновен, бутален хладилен компресор

Буталният компресор е широко разпространен в различни области на живота, затова е и добре познат - включва електродвигател, коляномотовилков механизъм, бутало и клапани. Здрава и сравнително евтина конструкция.

Инверторен хладилен компресор

Инверторният компресор е на практика много подобен на буталния компресор, но вместо да се включва директно в мрежата, той се захранва от устройство, наречено инвертор.

Инверторът може да подава ток с различна честота, което позволява на компресора да се върти с различни обороти. Това дава възможност да се произвежда точно толкова студ, колкото е необходим на домашния хладилник в момента. Загубите на електроенергия се минимизират, а температурата се поддържа равномерна, без повишения и спадове, каквато е при обикновените компресори.

Линеен хладилен компресор

Линейният компресор има съвсем различна конструкция от традиционния и инверторния компресори.

При него електродвигателят произвежда не въртеливо, а възвратно-постъпателно движение, което спестява необходимостта от коляномотовилков механизъм. Съответно механичните загуби на енергия в конструкцията са доста по-малки, шумът и вибрациите стават незабележими и домашният хладилник работи почти без шум.

Предимства и недостатъци

Какви са предимствата и недостатъците на различните хладилни компресори, и как да избера между трите?

Предимствата на обикновения компресор са в това, че засега той е най-разпространеният, съответно лесен и евтин за поддръжка или замяна. Поради простата си конструкция той е и най-устойчив на токовите удари, които за жалост не са рядкост. С това обаче, добрите качества на обикновения компресор се изчерпват.

Инверторният компресор е доста по-икономичен, по-безшумен, поддържаната температура в домашния хладилник е постоянна, без възходи и спадове. Проблемът при него е че обикновено изгаря още при първия токов удар, като се появява много ясна индикация за причината поради която е изгорял.

Това дава повод на гаранционния сервиз да откаже гаранционна смяна. Инверторния компресор обикновено дефектира заедно с инвертора, т.е налага се да се сменяват и двете. Това прави ремонтът на такъв домашен хладилник нерентабилен.

Линейният компресор е по-устойчив на токови удари поради по-леките си механични елементи. Поради същата причина той е и с по-голям ресурс от другите два типа компресори. Линейният компресор работи с двойно по-малко количество хладилен агент (фреон), което го прави и по-екологичен - фактор, който не е за пренебрегване. От всички типове хладилни компресори, линейният е най-икономичен и безшумен.

Имайки предвид това сравнение, ние от Техно-Фриго препоръчваме като бюджетен вариант да се избере домашен хладилник с обикновен компресор, а в случай че разполагате с по-голям бюджет, смело избирайте домашен хладилник с линеен хладилен компресор.