Често задавани въпроси

Хладилникът ми издава шум по-силен от обичайното. Трябва ли да повикам хладилен техник?

В повечето хладилници и фризери единствената част, която издава шум и вибрации, е компресорът. Шумът в хладилния компресор се причинява от износване на движещите се детайли и появата на хлабини между тях. Тъй като компресорите на домашните хладилници не подлежат на ремонт, този проблем може да се отстрани само чрез смяна на компресора.

Има домашни хладилници, чиято конструкция съдържа вентилатор. Вентилаторите имат сравнително кратък ресурс, и често издават неприятен шум. Вентилаторът на домашния хладилник не е скъпа чст, и се сменява лесно.

При отваряне на вратата на хладилника, усещам неприятна миризма. Дали от хладилника ми не изтича фреон?

Не, ако има изтичане на хладилен агент, хладилникът няма да може да работи добре и това ще бъде забелязано от потребителя. Освен това фреонът няма миризма. Причината за неприятната миризма при хладилниците е друга.

Какви може да са причините за неприятна миризма в хладилника?

Най-често срещаната причина се крие във дренажната ваничка, която е монтирана върху хладилния компресор. Миризмата се качва от нея по дренажната тръба, и влиза при продуктите. Ако минете зад хладилника, свалите ваничката и я почистите, миризмата ще изчезне.

Друга честа причина са лекарствата, които неправилно съхраняваме в хладилниците. В повечето хладилници, които идват при нас за ремонт, намираме лекарства с изтекъл срок на годност, очевидно отдавна прибрани в хладилника и забравени.

Друга по-рядко срещана причина е натрупване на мърсотия по вътрешната страна на уплътнителя на вратата на хладилника. Забелязва се трудно, но се почиства сравнително лесно.

Хладилникът ми е поставен до печката. Може ли това да е причина за повредата?

Не. Наистина домашните хладилници не се чувстват много добре до печката, и е добре при определянето на местата на кухненските уреди (по-специално хладилника и печката), това да се вземе предвид. Ако хладилникът се постави до печката, това ще му създаде известен "дискомфорт", ще намали малко ресурса на хладилния компресор, ще увеличи разхода на ток, но в никакъв случай няма да стане причина за повреда

Имам домашен хладилник с фризер с електронна регулировка на температурата. На каква температура да настроя хладилника и на каква - фризера?

Производителите на повечето месни и млечни продукти определят като оптимална температура за съхранение в хладилни помещения - плюс 5 градуса.

Стандартната температура за съхранение на замразено месо във фризера е минус 18 градуса, но нека се има предвид, че тя е силно презастрахована. На практика развитието на бактериите, които развалят месото във фризера, спира при минус 9 градуса, а при минус 12 действието на ензимите силно се забавя. Затова ние препоръчваме на клиентите си да зададат най-високата възможна температура на фризера, напр. минус 16 градуса. Така ще намалите разхода на електроенергия, и ще увеличите ресурса на фризера.

От известно време хладилника ми задържа вода под кутиите за плодове. Коя е причината?

Запушен е каналът, който отвежда водата при автоматичното размразяване на хладилника. Всеки хладилен техник ще ви каже, че водата, която се задържа на дъното на хладилника неминуемо ще предизвика сериозни повреди, повечето от които - непоправими. В ръководството за експлоатация на хладилника има инструкция как да се справите с проблема. Ако не успеете - потърсете хладилен техник, но не отлагайте.

Домашният ми хладилник се държи като фризер - храната в него замръзва.

Продуктите в хладилника замръзват, защото елементът от конструкцията, отговарящ за регулирането на температурата в хладилника, не сработва. Причината може да е в самият елемент (напр. повреден хладилен термостат), но в повечето случаи се оказва по-сериозна повреда, поради която той не може да сработи. Хладилникът трябва да бъде прегледан от хладилен техник, и евентуално закаран в хладилен сервиз, за бъде открита повредата.

При оглед на повредения ми хладилник от сервизен техник, ми казаха че има изтичане на газ. Това опасно ли е за мен и семейството ми?

Не, хладилният агент е газ, който не е опасен при случайно вдишване, освен това неговото количество в домашните хладилници и фризери е сравнително малко. Не така стои въпросът за един хладилен техник, на който често му се случва да има контакт с тези газове. Дългогодишните работници в хладилната индустрия страдат от характерни професионални заболявания. Нека не забравяме също така, че хладилните агенти причиняват глобални еколкогични щети, затова изтичането на газ от хладилника не бива да се допуска.

Друга полезна информация е, че от 2000 год всички европейски и азиатски производители на домашни хладилници и фризери използват газ, който е силно запалим.

Трябва да си купя нов хладилник с фризер, и жена ми настоява той да бъде със система "но фрост" Какви са предимствата и недостатъците й?

Принципът на работа на системата "но фрост" при хладилниците наподобява принципа на битовия климатик. Принудително движение на въздух в хладилника осигурява равномерна температура и бързо охлаждане на продуктите в хладилника. На практика постигането на желаната температура на продукта (напр. бутилка бира) става неколкократно по-бързо отколкото при обикновените хладилници.

От друга страна движението на сух въздух в хладилниците и фризерите "но фрост" причинява бързо изсъхване на неопакованите продукти. Напр. чиния със салата, нарязан салам или кашкавал, разрязан наполовина плод - тези неща бързо губят вкусовите си качества. Друг недостатък на хладилниците със система "но фрост" е големият им разход на електроенергия, причинен от няколкото допълнителни консуматори в конструкцията на хладилника. Да не забравяме и скъпите ремонти на тези хладилници.

Каква е разликата между система за охлаждане "Но Фрост" и нашумялата напоследък "Нео Фрост"

При системите "Но Фрост" студът се произвежда във фризера, а хладилникът се охлажда от малък поток въздух, който циркулира между хладилника и фризера. Недостатъкът на тази система е че въздухът, който охлажда хладилника, "обира" влагата от продуктите, и я "занася" във фризера, където тя се превръща в лед. Това е причината продуктите в тези хладилници бързо да изсъхват.

Системите "Нео Фрост" (при Самсунг - Twin Cooling) нямат този недостатък. Причината е че те имат отделно производство на студ за хладилника и за фризера, т.е няма движение на въздух между двете. Това дава възможност влагата, налична в хладилника, да си остане в него, съответно продуктите запазват своята свежест продължително.

Изграждам си нова кухня, и с жена ми водим спор дали хладилникът и фризерът да са вградени или не. Кое е по-добро?

Предимството на вградения хладилник или фризер (това важи и за останалите кухненски уреди), е че се вписва много добре в интериорния дизайн на кухнята. За съжаление, това се оказва единственото предимство пред невградените уреди. Вграденият хладилник или фризер работи с по-висок разход на енергия и ресурсът му е по-малък, заради влошеното охлаждане. Освен това някои повреди на хладилниците и фризерите са предшествани от малки течове на вода (това важи и за перални и съдомиялни машини). Обикновено когато потребителят забележи че нещо с фризера или хладилника не е наред и повика хладилен техник, се оказва че мебелните плотове зад хладилника са изгнили.

През последния месец сметката за ток ми се е увеличила. Възможно ли е да е от хладилника?

Нормалният разход на електроенергия за среден по размер домашен хладилник с фризер е около 5-6 лв на месец. Повечето повреди обаче увеличават този показател тройно, така че наистина един нуждаещ се от ремонт хладилник може да причини увеличаване на месечната сметка.

Почистих фризера, и го заредих с голямо количество продукти, за да имам за зимата. Вече втори ден свети аварийната лампа и фризерът не спира да работи. Вероятно нещо съм го повредил, трябва ли да се обадя в сервиз за хладилници?

Не, в инструкцията за експлоатация на фризера вероятно пише че след размразяване и почистване, фризерът трябва да поработи няколко часа, и тогава да се зарежда с голямо количество топли продукти. Освен това в документацията на фризера вероятно ще намерите параметър, който указва количеството на продукти, които фризерът може да замрази за 24 часа (капацитет на замразяване на фризера).

При повечето модели той е около 5-8 кг за 24 часа. Ако фризерът е току що почистен (топъл), в тази сметка ще влезе и голяма част от масата на самият фризер. Така че е нормално първите два дни фризерът да не може да свали температурата, при която изгасва аварийната лампа. Естествено ако това продължи повече от два дни, трябва да потърсите сервиз за хладилници и да повикате хладилен техник.

Хладилникът (или фризерът) ми се повреди, но компресорът му работи. Може ли хладилният компресор да се използва за помпане на автомобилни гуми?

Теорeтично - може. Дори много пъти в нашия хладилен сервиз сме давали съвети на технически грамотни наши клиенти как да приспособят стария компресор от домашен хладилник или фризер за тази цел. Не бива да се забравя обаче, че компресорите на домашните хладилници имат малък дебит и високо налягане. Тоест - гумата ще бъде напомпана бавно, а ако не наблюдаваме налягането по някакъв начин за да спрем навреме, тя буквално може да се взриви.

Реших да си купя нов хладилник. Каква марка да избера?

Пазарът е задоволен с много марки и модели домашни хладилници и фризери. Тук не е мястото да правим реклама на един или друг производител на хладилници, но преди всичко би било полезно, освен това, да прочетете статията ни "Каква марка хладилник да избера?". Освен това, ако позвъните на дежурния техник на "Техно фриго", той с готовност ще ви даде съвет, при това безплатно. Често се случва да консултираме граждани, които се намират в магазина, и използват възможността по телефона да получат мнение от хладилен специалист.

През едната половина от годината в домашния ми фризер почти няма продукти. Мога ли да го изключа?

Не, това е неправилно. Домашните фризери изразходват пренебрежимо малко електроенергия, особено когато са празни. От друга страна когато един фризер е изключен, поради повишаването на температурата вътре започват процеси на развитие на вредни бактерии. Това прави последващото му ползване не много хигиенично.

Поставих в моя фризер голямо количесто месо. Вече няколко часа свети лампата за авария, и месото не е замръзнало. Дали не го повредих?

Не, при поставяне на голямо количество топли продукти във фризера, тепературата вътре се покачва и това се отчита от аварийната лампа. Обикновено домашните фризери замразяват 6 кг. за 24 часа. Така че ако сте поставили подобно количесто месо във фризера, е съвсем нормално то да замръзне чак на другия ден.

Коя кухненска комбинация е по-добра - комбиниран хладилник - фризер, или отделни уреди?

Отделните хладилник и фризер са по-добра комбинация. Работейки по отделно, фризер и хладилник се повреждат по-рядко, по-рядко изискват ремонт, изразходват по-малко електроенергия и произвеждат по-малко шум (компресорите са по-малки). От друга страна комбинираният хладилник - фризер заема по-малко място, и е по-ефтин.

На много от рекламните брошури на новите хладилници пише "Инверторен компресор". Каква е разликата с обикновения?

За разлика от стандартния компресор, инверторният има свойството да мени оборотите на вала в широки граници. Това му позволява след постигане на зададената температура да продължи да работи с малки обороти, вместо да изключи, както става при стандартните хладилници.

Така той поддържа температурата с много малки загуби. Поради факта че работят основно на малки обороти, инверторните компресори имат много дълъг живот. Поради същата причина те изразходват с около 30% по-малко електроенергия.